Το Brexit εξακολουθεί να στοιχειώνει τη Βρετανία Ημερομηνία:
Σήμερα 24/5/2025, 07:16 - Εμφανίσεις: 5
Μια συμφωνία που θα αποφέρει «τεράστια οφέλη» στον βρετανικό λαό ή μια συμφωνία «υποταγής», «εθνικού ξεπουλήματος» και «προδοσίας»; Όποια εκδοχή κι αν υιοθετήσει κανείς (για την Ιστορία, η πρώτη ανήκει στον Κιρ Στάρμερ, η δεύτερη στους Συντηρητικούς, τον Νάιτζελ Φάρατζ και τα βρετανικά ταμπλόιντ), ένα είναι βέβαιο: σχεδόν μια δεκαετία από τότε που οι Βρετανοί επέλεξαν να κλείσουν την πόρτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Brexit εξακολουθεί να στοιχειώνει τη χώρα, η οποία σε ελάχιστα θυμίζει – πολιτικά, οικονομικά, αλλά και κοινωνικά – τη Γηραιά Αλβιώνα της περασμένης δεκαετίας.
Παρά τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού και ηγέτη των Εργατικών, η αλήθεια είναι ότι η «συμφωνία επανεκκίνησης» των σχέσεων Βρετανίας – ΕΕ που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα μάλλον δεν ικανοποίησε κανέναν (πλην του ίδιου του Στάρμερ): όσοι επιδιώκουν την επανένταξη στο ευρω-μπλοκ εκτίμησαν ότι οι αλλαγές είναι εξωραϊστικού χαρακτήρα και δεν επουλώνουν τις οικονομικές πληγές του Brexit.
Στον αντίποδα, οι αμετανόητοι Brexiteers (ναι, υπάρχουν ακόμα τέτοιοι) ερμήνευσαν τις παραχωρήσεις που έγιναν ως «συνθηκολόγηση».
Καλά και κακά νέα «Τα καλά νέα είναι ότι επιτυγχάνεται μια κάποια βελτίωση της συμφωνίας για το Brexit που διαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον.
Τα κακά νέα είναι ότι η νέα συμφωνία αφήνει δυσαρεστημένους πολλούς και στις δύο πλευρές του χάσματος που προκάλεσε το Brexit» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Ντένις ΜακΣέιν, έμπειρος πολιτικός των Εργατικών που διετέλεσε υπουργός Ευρώπης στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, έπειτα από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, καλύπτει τομείς όπως η αλιεία, η γεωργία, το εμπόριο, τα τρόφιμα, η άμυνα και η ενέργεια, ενώ οι διμερείς σχέσεις σε άλλα πεδία παραμένουν προς διαπραγμάτευση.
Κομβικό μέρος της είναι η πρόσβαση των ευρωπαίων ψαράδων στα βρετανικά ύδατα για επιπλέον 12 χρόνια, με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων εμπορικών περιορισμών.googletag.cmd.push(function() { googletag.display(\"300x250_m1\"); }); Τα αλιευτικά δικαιώματα Ο Στάρμερ επιδίωκε τετρ...